dimarts, 29 de novembre del 2011

De la foscor a la llum

Se’m va demanar per part d’una associació de Tona, que fes un escrit per al seu butlletí trimestral, vet a aquí, l’historia que vaig treure del meu arxiu, i que va ser publicada per un mitjà de comunicació.

Be l’historia es la següent. En un poblet del Alps italians ubicat en una vall denominada Antrona, s’ubica una població de nom Vigarella. Cada any des de el 11 de novembre fins el 2 de febrer, la tristor embolcallava aquesta població alpina, doncs l’astre sol desapareixia de la seva vida. La raó era ben simple. Sabut es que el sol en aquesta època de l’ any, ocupa una posició mes baixa, i al estar envoltat aquest nucli de població de muntanyes altes, vivien aquest període en perpetua ombria. Va ser l’enginy del seu batlle qui va intuir que si es pogués col•locar un mirall gegant en una de les parets dels riscos que envoltaven el poble, els raigs del sol si podrien emmirallar i a la vegada es reflectirien cap a la vall, on es trobava Vigarella.

No cal dir que va ser l’escarni de la població, doncs ningú s’ho va creure. Midali que així es deia l’alcalde, va tenir que pujar a la muntanya amb un mirall de 2 metres i va comprovar que la llum reflectida trencava les ombres de la plaça. Va comprendre que si es tractes d’un artilugui mes gran, l’efecte seria espectacular i possiblement arribaria fins i tot a escalfar als vellets aplegats al volta’n de la plaça. Dit i fet, varen encarregar a uns enginyers un conjunt de plaques d’acer inoxidable de 40 metres quadrats, sobre una base giratòria que segueix el moviment del sol mitjançat una cèl•lula fotoelèctrica, enviant el reflex al fons de la vall just sobre Vigarella. No els va ser difícil aconseguir finançament.

Entre una fundació bancària i la administració de la regió varem aportar la major part de la despesa, mes una petita part que va anar a càrrec del municipi. I l’invent va funcionar, i el segon diumenge de desembre del 2006, es va inaugurar aquest rellotge solar gegant , amb una gran festassa. La part mes necessitada de la població els seu vellets, varen tornar a recuperar la alegria desprès de tota una vida d’hiverns ombrívols.

Veieu foto del mirall gegant i l’ ubicació de la vall entre els pics dels Alps.